top of page

'Jeugdzorg' taxeert, diagnosticeert niet echt:

​

Hoe meet het wijkteam, de jeugdhulp, CJG of Veilig Thuis (het oude AMK) of er risico in het gezin is op enige vorm van kindermishandeling of -verwaarlozing?

Deze ‘jeugdzorg’ werkt met statistische risicotaxatielijstjes.

Ouders, sta hier al even stil bij het woord; begrijp wat dit inhoudt voor hun onderzoek. Let op, het betreft dus geen diagnostisch onderzoek, naar kinderrecht artikel 24 lid 1.*

 

De 'jeugdzorg' (een verzamelnaam) is dus te ondeskundig om naar diagnostieke specialisten te verwijzen om degelijk te meten.

Weet ge wat een kernwoord  in de jeugdzorg inhoudt? Zoek dat op! (http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/57-2015-7-artikel-boumans.pdf of https://www.nji.nl/nl/Download-NJi/Risicotaxatie-instrumenten-definitief-1dec08.pdf over risicotaxatie; en over diagnose, diagnosticeren: https://www.woordenboeken.nu/betekenis?q=diagnose&dict=nl).

Soms stuurt de 'jeugdzorg' het gezin door naar een 'diagnosticerende' ketenpartner, die vaak slechts sturende, gesloten en/of beperkende onderzoeksvragen en gegevens over uw gezin verkrijgt om een diagnostisch etiket te plakken; doch dat voldoet ook niet aan wat ouders wensen voor hun kind (IVRK 24 lid 1*).

De 'jeugdzorg' gebruikt BW1:255 e.d. met beweringen zoals:  "bedreiging", "onveilig", dus weet wat de definitie is van woorden of vraag ernaar, liefst zwart op wit, en ken de wet als juridisch meetinstrument, om zich te wapenen tegen een lage juridische OTS of drangzorg.

 

Hier volgt een lijst van risico-onderwerpen die de jeugdzorg gebruikt, ook al komt ge om antwoorden op uw vragen. Het taxeren wordt meegenomen, zodat u niet met een antwoord doch met een maatregel de deur weer uitkomt.

Let ook op dat vaak waar “ouder(s)” staat het ook een jeugdzorgwerker of gezinsvoogd kan zijn die daaraan doet, met het etiket ‘kindermishandeling’ tot gevolg.

Als voorbeeld:

1: seksueel misbruik: de kans daarop is onder toezicht van jeugdzorg ca. honderd keer hoger dan thuis. (http://jeugdzorg-darkhorse-plus.blogspot.nl/2013/06/seksueel-misbruik-in-jeugdzorg-100-x-zo.html met berekeningen).

2: Pandas: de jeugdzorg kan medische oorzaken niet onderkennen zodat uithuisplaatsen dan dodelijk kan worden. (http://jeugdzorg-darkhorse-plus.blogspot.nl/2013_08_01_archive.html).

     Lijst:

Risicofactoren:

Ouderlijk verleden met mogelijke mishandeling, dus verleden van ouders;   Eerdere of gelijktijdige vormen van kindermishandeling;   Kind heeft mentale, fysieke, of gedrags-problemen;   Kind is een meisje;   Kind heeft schoolgerelateerde problemen;   Problematisch functioneren van het gezinssysteem;   Fysiek geweld in de omgeving van het kind;   Kind woont (tijdelijk) niet bij de biologische ouder(s);   Problemen tussen ouders;   Mentale of fysieke problemen bij de ouders;   Problemen in de kind-ouderrelatie;   Alcohol-/drugsgebruik door ouders (of puber);   Inadequate opvoedgedrag van ouder(s);   Laag gezins-SES (bereikbaarheid voor voorlichting aan laag IQ-ouders en ouders met een allochtone historie; getto-achtige afscherming);   Ouderlijke leeftijdsfactoren, van de normaal afwijkend (te jong of oud);   Laag opleidingsniveau van ouder(s);   Middelgebruik door kind (w.o. medicatie en drugs).

Ook:

Antisociaal en/of delinquent gedrag van ouder(s);   Ouders ervaren stress;   Disfunctionerende attitudes, waarden en normen van ouder(s);   Eerdere of gelijktijdige vormen van kindermishandeling (met een heel breed, vaag bereik van die betekenis, zoals een keer slaan);   Alcohol/drugs;   Opvoedgedrag van ouder(s);   Kind-ouderproblemen (dus een vraag daarover maakt ouders al verdacht in het jeugdzorgniveau);    Fysiek geweld;    Allochtone historie of immigrant;   Prenatale of perinatale problemen zoals postnatale depressie;  Gezinssysteem dat niet aan de heersende opvoedmethode voldoet;    Kind heeft problemen;  Ongeïnteresseerde ouders;    Kind heeft gebrekkig sociaal netwerk of dito vaardigheden;  Problemen in interactie tussen ouders;    Veel uithuiswonend;    Groot gezin (meer dan 2 kinderen);   Tienermoeders…

Alsook t.a.v. ‘verwaarlozing’:

Ouders ervaren stress;   Problemen tussen ouders (of jeugdzorgwerker);   Verslaving;   Immigrant of allochtoon;   Ouder(s) met problemen;   Zwangerschap- en Geboorte-gerelateerde problemen;   Ouders met een historie in hun jeugd;   Opleidings- en interesseniveau van ouder(s);   Meer dan 2 kinderen in gezin;   Uithuiswonende minderjarigen;  Kind met problemen of ziekte;   Kind met niet-westerse etniciteit.

 

Let dus op, want ook jeugdzorgwerkers kunnen kinderen mishandelen op één of andere manier, maar dat wil men niet onderkennen; het "moet aan het gezin liggen", ook al woont het kind niet thuis. Zo is Uithuisgeplaatst wonen wetenschappelijk vastgesteld zeer risicovol, veelal schadelijk, al heet het onder OTS "veilig" te zijn. (Rechters weten dit niet want rechters zijn geen medici of orthopedagogen).

 

Bovengenoemde punten moeten dus aanleiding zijn om daarover meer kennis op te doen, en preventief bewijs te verzamelen. Het is beter tips of diagnose te vragen in de (gespecialiseerde) gezondheidszorg dan op het gemeentelijke niveau (wat het jeugdzorgniveau is).

Vraag waar nodig geïnteresseerd door zonder direct te antwoorden. Wees assertief.

Er zijn communicatiecursussen om te oefenen en meer te weten te komen.****

Wapen u wanneer één of meer punten herkend worden.

Want dan bent ge een werkgelegenheidsobject waaraan geld (subsidie) te verdienen valt, waarmee bezettingsgraden gehaald worden, en er zijn jeugdzorgwerkers die met het kindobject zich de held, de kinderredder willen voelen, al is hun invulling ondeskundig en schadelijk voor het kind, zoals nodeloze uithuisplaatsingen als alles-oplossende therapie, wat het zeker niet is!

Daarover moeten ouders op deze site (met links) meer lezen om kennis op te doen!

 

Uw plicht:

Ouders hebben wettelijk de plicht de zorg over hun kind te bewaken, dus dienen ze de ‘zorg’-cultuur ook preventief te kènnen. (BW1:247).

Te laat er achter komen is het paard achter de wagen spannen, en in dat geval moet men urgent wakker worden en kennis nemen hoe aan bewijs te komen, hoe uw kind te verdedigen. Een rechtsbijstandverzekering (met zorg-module) hebben lopen is dan verstandig.

In het strafrecht moet de overheid bewijzen; onder de civiele ‘jeugdzorg’ dienen ouders bewijs te leveren dat er voldoende kennis en inzet is.

"Diagnostische waarheidsvinding" kent de jurist niet in Nederland. Al is dat voor het kind diens toekomst metend bepalen!

 

2017

\

\

\

\

\

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

bottom of page