top of page

Veerkracht.

Dat wat een zich ontwikkelend kind nodig heeft.

 

Ieder mens komt Nadelige KindheidsErvaringen tegen (ACE's). Het is maar hoe dat verwerkt kan worden en daarover de liefde gegeven wordt in tijd en aandacht.

 

In een drukke maatschappij, ouders of hulpverleners met een overvolle agenda of lijdend onder inhumane bureaucratie, komt het voor dat er te weinig en niet wat vaker dan één keer ondersteuning gegeven wordt aan een kind dat moet leren verwerken.

 

Het begint al bij de hechting, zelfs prenataal.  Komen er geen signalen het kindje binnen dat er wederkerigheid is en beschermend begrip, dan ontstaat een kindbeeld in de kinderpsyche dat de buitenwereld (inclusief de mensen om hem heen) onveilig is. Onveilige gehechtheid ontstaat. (Dat moet je als ouder niet willen).

Als reactie liggen de reptielbreinreacties Vechten, Vluchten, BeVriezen klaar om geconditioneerd te worden als normale reacties. Het cortisolgehalte is durend te hoog. De hersencelverbindingen structureren zich niet naar behoren. De DNA wikkelt zich niet goed af in cellen.

Daarentegen is liefde in aandacht en bescherming als wederkerigheid naar het kind, in de eerste levensjaren zeer durend, een bron om veerkracht te leren, met een veilige gehechtheid, waarná het kind vertrouwen kan stellen in meerdere volwassenen.

 

Definitie Veerkracht in hulpverlening?: Kern-elementen van Veerkracht zijn: aandacht voor het kind in hulpverlening, bieden van een positief leefklimaat, werken aan veiligheid, screening, betrekken van de ouders, met uitleg en zo brede voorlichting dat ouders keuzes kunnen maken, humane en kennis-verstrekkende ondersteuning van de ouders, met ruimte voor oefening en gewenning, zo nodig betrekken van het netwerk, en begeleiding van kind en gezin aan de hand van een (gedefinieerd) veiligheidsplan en familieplan, met een duidelijke trajectbeschrijving met flexibiliteit.

 

Vragen om te stellen:

Veilig Thuis (AMHK) kent handelingsprotocollen w.o.: https://www.handelingsprotocol.nl/gevolgen-kindermishandeling .  Het urgent verstrekken van pedagogie om veerkracht te verstreken staat er niet in.  Dit geeft al een negatieve benadering weer! 

Dit is terrein van ‘jeugdzorg’!  

VT heeft aandacht voor ACE’s, zoals ge ziet, maar hoe gaat deze ‘jeugdzorg’ er mee om? Krijgen ouders brede voorlichting?  Krijgen ouders CONCREET te zien dat er wetten bestaan, zoals op  deze site hier  beschreven om te zien dat ouders niet onbegrensd gezag hebben? Krijgen ouder met inleving/invoelen diverse trajecten voorgeschoteld mèt wat een kind daarin voelt vanuit de psyche van het kind bekeken? Krijgen ouders de schadelijke gevolgen van een mogelijk verkeerde keuze uitgelegd, zoals bij omgangssabotage de loyaliteitsconflicten, het pleasen van een ouder, het schijngedrag, etc.?

 

Waar ouders anticiperen op de vreemde splitsing in de zorg voor kinderen tussen de ‘jeugdzorg’ met kinderbescherming en vermeende geestelijke gezondheidszorg enerzijds, en de meer fysieke (jeugd-)gezondheidszorg anderzijds, maar waar de geestelijke (orthopedagogische en psychologische) gezondheidszorg (vooraf aan bemoeien van ‘jeugdzorg’) ook via de huisarts zelf te vinden is,  kùnnen ouders – aan te raden – ten dienste van hun kind ook vroegtijdig genoeg  deze echte gezondheidszorg benaderen. Vaak is daar assertiviteit  voor nodig omdat drukke huisartsen soms afschepen naar een praktijkondersteuner van het ‘jeugdzorgniveau’, dat niet voldoet aan het kinderrecht IVRK artikel 24 lid 1. Of er wordt beweerd dat jeugdpsychologie niet is ingekocht door de gemeente (wat strijdig is met het kinderrecht!). 

Het is verstandig op internet zich te oriënteren buiten de sites van VT, RvdK en Jeugdbescherming om. Er zijn ook Facebooksites, zoals Stop Jeugdzorg of SOS Jeugdzorg. Of deze site en deze site en deze site, sites met veel meer hoofdstukken voor ouders.

Het lijkt wel of de ‘jeugdzorg’  ouders niet wil voorlichten over hoe meer optimale representatie te geven in het voordeel van veerkracht voor het kind, waar ouders niet meer enkel op oude generatieve opvoedvoorbeelden mogen afgaan.

 

Wees voorbereid!

Ouders staan na bemoeien van ‘jeugdzorg’ verbijsterd te kijken hoe slecht er wordt gehandeld tot optimale hulpverlening op gekwalificeerd niveau, waar ouders toch in moeten deelnemen om de band met het kind gezonder te maken, omdat het kind grote belangen heeft de eigen ouders te kennen.   Uithuisplaatsen  is schadelijk  (BW1:265b), dat moet de ‘jeugdzorg’ nu wel weten na wetenschappers zoals  DoyleGresser,  Weinberger,  e.d..

 

Het is verstandig voor ouders meer kennis op te doen over hoe een kind zich ontwikkelt, wat de alternatieve pedagogische mogelijkheden zijn, en welk een invloed het voorleven van ouders op het kind heeft, ook bij  onenigheid  tussen  ouders.  Alles heeft gevolg!

 

Van http://www.filmsforchange.nl/ hebben we een voorlichtend informatieblad over veerkracht. Interessant om kennis van te nemen:

Veer-1.JPG
Veer-2.JPG
Veer-3.JPG
Veer-4.JPG
Veer-5.JPG
Veer-6.JPG

Het is een onderwerp dat uw kind beschermt! Interessant!

De opvoeding heeft z'n weerslag in het wereldbeeld en zelfbeeld dat het kind in zich opbouwt, tot in de verbindingen tussen hersencellen!

Met weerslag op o.a. het immuunsysteem (denk aan allergieën e.d.), het DNA, en het hormoonsysteem (cortisol bijv.).

Voorkom dat het kind zich schuld geeft aan een verkeerd innerlijk beeld! Zo'n fout kinderbeeld is destructief.

Veer-7.JPG
ACE's in Tijd.JPG
Veer-8.JPG
Veer-9.JPG
DNAschade-Weinberger.JPG
Slogan Koester.JPG
HersenenFornix.JPG
VerwaarloosHersens.JPG
StressGevolgen.JPG
bottom of page